Ossobuco na bílém víně

6 řezů hovězího kolena 3,5-5 cm silných
30 g másla
sůl a pepř
30 g hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
2 cibule
175 g mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
300 ml suchého bílého vína
300 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
400 g konzervovaných krájených rajčat
2 lžičky nasekaného čerstvého organa
1 bobkový list
Gremolata:
2 lžíce nasekané petrželové natě
strouhaná kůra z 1 citrónu
1 nadrobno nasekaný stroužek česneku

Maso osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Necháme rozehřát máslo a když začne pěnit, přidáme postupně porce telecího kolena a 10 minut je dozlatova opečeme.
Maso vytáhneme a nádobu odstavíme na mírnější oheň, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, nadrobno nakrájenou mrkev a celer, utřený česnek a 5 minut je za stálého míchání smažíme. Přidáme rajčata, oregano, bobkový list a zalijeme vínem. Vrátíme maso a 1,5-2 hodiny doměkka dusíme v předehřáté troubě na 160°C. Když je šťáva příliš řídká, maso vyjmeme a šťávu svaříme, až zhoustne. Maso sypeme gremulatou.

Příloha: vařené brambory