Zapékaný losos

30.07.2012 14:00

filety z lososa

100ml bílého suchého vína

bílý mletý pepř

sůl

100g šlehačky

50g smetany

40g másla

bylinky dle chuti

Lososa nasolíme a polijeme troškou vína a necháme uležet cca 15 min v ledničce.Po uležení lososa opepříme a vložíme do zapékací mísy,přidáme nasekané bylinky smíchané dle vlastní chuti a zalijeme zbytkem vína.Přiklopené vložíme do vyhřáté trouby na 15-20 min.Mezitím než se losos upeče si našleháme šlehačku do tuha.

Upečeného lososa vyjmeme,vypečenou štávu procedíme a vmícháme do ní smetanu. Omáčku provaříme bez přiklopení cca 2-3 min,občas promícháme.Teď do omáčky zašleháme na malé kostičky nakrájené máslo a pomaloučku vmícháme ušlehanou šlehačku.Hotovou omáčku můžeme dle vlastní chuti dochutit.

Příloha: rýže