Garofolo
Na 3 kg:
3 kg hovězího chuck tender (kulatá plec)
50 gr slaniny – krájená na nudličky
sůl, mletý černý pepř
¼ šálku oleje
2 ks hrubě krájené cibule
2 lž drcený česnek
10ks hřebíčku
1 lž oregan
4 šálky drcených rajčat
1 šálek červeného vína
1 šálek vývaru
1 lž sekané zelené petrželky
Troubu předehřejeme na 180°C. Ve větším kastrolu zahřejeme olej. Maso, pokud možno dlouhý kus, prošpikujeme a ovážeme motouzem, aby si udrželo svůj tvar. Tuk, kterým je maso případně pokryté, neořezáváme. Tento tuk dá masu lepší chuť a během přípravy se stejně vypeče. Maso osolíme a opepříme a v kastrole na horkém oleji se všech stran opečeme. Do masa nepícháme vidličkou, protože by nám z něj unikala šťáva, obracíme ho kleštěmi nebo vařečkami. Opečené maso vyjmeme a dáme na teplo. Do tuku v kastrolu přidáme cibuli a česnek a osmahneme do zlatova. Přidáme rajčata, oregano, hřebíček, a opečené maso. Podlijeme vínem, přiklopíme dobře přiléhající pokličkou, dáme do trouby a dusíme do měkka. Podle potřeby maso opatrně obracíme a podléváme vývarem. Měkké maso vyndáme, odstraníme motouz, necháme prochladnout. Vychladlé krájíme přes vlákno na plátky silné 1 1/2 až 2 cm a dáme na horkou mísu. Šťávu odtučníme, rozšleháme ponorným mixérem a přelijeme na maso. Posypeme sekanou zelenou petrželkou.
Příloha: dlouhé těstoviny