Pečeně na červeném víně

Hovězí pečeně na čeveném víně

1,5 kg hovězí kulaté plece
1 l červeného vína
2 mrkve
1 petržel
200 g celeru
3 cibule
4 rajčata
1 prolisovaný stroužek česneku
4 lžíce oleje
100 g tučné slaniny
2 zarovnané lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce kysané smetany
sůl
pepř
sušený rozmarýn
majoránka

Hovězí maso zalijeme červeným vínem tak, aby maso bylo ponořené a necháme asi 48 hodin pod pokličkou proležet. Maso občas obrátíme. Očistíme, oškrábeme, opereme mrkev a petržel a nakrájíme. Celer oloupeme, opereme a nakrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostky. Maso vyjmeme z marinády a osušíme.
Sůl, pepř, rozmarýn, majoránku a česnek vetřeme do masa. Rozehřejeme olej a maso ze všech stran opečeme.
Slaninu nakrájíme na tenké plátky, položíme na maso, do šťávy přidáme nakrájenou zeleninu a podusíme. Rajčatový protlak zamícháme do zeleniny, prohřejeme, přolijeme 1/2 marinády z červeného vína, maso dusíme na roštu v předehřáté troubě do měkka. Případně podlijeme ještě trochou marinády. Měkké maso upravíme na ohřátou mísu a dáme do tepla. Vydušenou šťávu prolisujeme sítem a dochutíme solí, pepřem, rozamrýnem a majoránkou.
2 lžíce zakysané smetany zamícháme do šťávy.

Příloha: dušená rýže